Zelf zuurkool maken

Zuurkool in zijn meest oorspronkelijke vorm is pure, gesneden witte kool. Over het algemeen is zij zeer goed te bewaren, vanwege de natuurlijke bacteriën die de groente bevat. De zuurkool zoals wij die tegenwoordig in de supermarkt kunnen zien liggen, vindt zijn oorsprong in Duitsland. Onze oosterburen noemen het Sauerkraut.

Wie denkt dat zuurkool pas van de laatste jaren is, heeft het mis. Al in de tijd van de ontdekkingsreizigers werd zuurkool gegeten; niet alleen als voeding, maar ook als medicijn! Zuurkool was namelijk het perfecte middel om scheurbuik te voorkomen. Het grote voordeel van deze kool ten opzichte van andere soorten is dat de sterke koollucht niet vrijkomt wanneer je zuurkool kookt. Bij bijvoorbeeld boerenkool en rode kool komt een sterke lucht vrij.

Zuurkool bevat zeer veel goede voedingsstoffen. Zo bevat ze zeer veel vitamine C, vitamine B en ijzer (allemaal belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam). Op de website van het voedingscentrum is meer te lezen over de exacte voedingsstoffen en essentiële levensfuncties waaraan zuurkool een bijdrage levert.

Tijdens de productie van deze Hollandse kost worden de buitenste bladeren van de witte kool verwijderd. De overgebleven bladeren worden vervolgens fijngesneden en gezouten. Tegenwoordig gebeurt dat allemaal in een fabriek, vroeger was het een ware ambacht.

Zuurkoolstamppot of rauw

Hoewel wij Nederlanders denken dat zuurkool een typische Hollandse groente is, is dat natuurlijk niet zo. Het wordt eigenlijk in de meeste landen binnen Europa gegeten, maar vaak wel anders dan wij de groente eten.

Zo wordt de zuurkool niet in stamppotvorm, maar rauw gegeten. Vaak met grote hompen vlees en met apart gekookte aardappelen.

Wij vinden dat meestal niet zo lekker, en we willen het liefst de ouderwetse zuurkoolstamppot met rookworst en stukjes spek.

Want zo is dit gerecht toch wel een beetje typisch Hollands.

Maar dat wil overigens niet zeggen dat we tegenwoordig wat meer variëren met zuurkool, bijvoorbeeld met stukjes appel of anders fruit. Of een andere worst dan de Hollandse rookworst.