Wel of geen Zwarte Piet op Sinterklaasartikelen in de supermarkt?

Ieder jaar komt dezelfde discussie terug: Moet Zwarte Piet blijven of is dit figuur niet meer van deze tijd? Ook supermarkten moeten een belangrijke keuze maken. Laten wel wel of geen zwarte pieten zien op onze Sinterklaasartikelen? Vorig jaar begonnen sommige winkels als HEMA al met het boycotten van zwarte piet. Dit jaar volgen de eerste supermarkten het voorbeeld. Niet in alle Nederlandse supermarkten vind je namelijk zwarte piet terug in het assortiment.

De sinterklaasartikelen is elk jaar weer een interessante categorie voor supermarkten. Geschat wordt dat 10% van de omzet van supermarkten gedraaid wordt in december. Dit heeft logischerwijs alles te maken met Sinterklaas en kerst. Niet alleen in fysieke supermarkten worden veel Sinterklaasinkopen gedaan. Ook de online retail profiteert hiervan. Sinterklaascadeaus worden online steeds persoonlijker. Zo is het mogelijk een persoonlijke videoboodschap van Sinterklaas te maken. Bekijk dan ook de actuele kortingscode video van sint om deze extra aantrekkelijk in huis te halen.

Hieronder een kort overzicht van de supermarkten die wel een zwarte piet op hun sinterklaasartikelen laten zien, en welke dit niet doen.

De Vomar, Nettorama, Plus, Jan Linders, Hoogvliet, Dekamarkt, Dirk, Deen, Boni en Albert Heijn hanteren wel producten met zwarte piet in hun assortiment. Je vindt hier dus sinterklaas producten als pepernoten, chocoladeletters en schoencadeaus met daarop een zwarte piet zichtbaar. Bij sommige supermarkten, zoals de Plus en Albert Heijn, zien we dat de assortimenten per filiaal wat wisselen. Deze supermarkten zijn dus ook niet helemaal consistent in hun assortiment.

Welke supermarkten tonen geen zwarte piet in hun Sinterklaas assortiment?

En dan natuurlijk de vraag: welke supermarkten voeren (bewust) een assortiment zonder zwarte piet? De belangrijkste supermarkten zonder een donkere piet in het assortiment zijn Aldi, EKO Plaza, Lidl en Jumbo. Er is veel rumoer rondom deze beslissing. Enkele blogs en twitteraars roepen zelfs op om deze supermarkten rond de decembermaanden te boycotten. Of deze supermarkten dit terugzien in winkelbezoek en omzet is nog niet duidelijk.