Proteïne shakes uit de supermarkt

Een product dat je steeds vaker tegenkomt in de supermarkt zijn proteïne shakes. Bijna iedereen kan voldoende eiwitten binnenkrijgen uit de normale voedingsmiddelen. Als je regelmatig sport dan heb je meer calorieën nodig maar ook meer eiwitten. Dit kunnen ook eiwitten zijn uit normale voedingsmiddelen maar het kan ook door middel van shakes. Eiwitshakes worden voornamelijk gebruikt door atleten die de eiwitten snel nodig hebben na een workout. Eiwitshakes zijn verkrijgbaar met zo weinig als 30 procent eiwitten en veel koolhydraten tot bijna 100 procent eiwitten. De shakes zijn verkrijgbaar in diverse smaken en in poedervorm of als kant-en-klare shake.

Hoeveel proteïne heb je nodig?
Het verschilt per persoon hoeveel eiwit iemand nodig heeft. Het heeft met name te maken de gezondheid van de persoon maar ook met de hoeveelheid spiermassa en de dagelijkse activiteit. Personen die groeien hebben meer eiwitten nodig zoals kinderen, zwangere vrouwen maar ook sporters. Het kan ook aan de genen liggen of de mate van stress hoeveel eiwitten iemand nodig heeft. Het wordt als een algemene regel echter aanbevolen om 0.8 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Deze inname van eiwitten is voor een gemiddeld persoon voldoende.

Om tot dit aantal eiwitten te komen moeten verschillende eiwitten worden genuttigd. Het is mogelijk dat je te veel van een enkel aminozuur binnenkrijgt maar te weinig van de andere. De weefsels die gevormd worden wordt gelimiteerd door het aminozuur waar het minste van is. Het is daarom verstandig om de eiwitten uit verschillende eiwitrijke producten te halen en niet uit een beperkt aantal eiwitrijke producten. Zo ben je er zeker van dat er voldoende van alle aminozuren het lichaam binnenkomen. Het voordeel van proteïne shakes uit de supermarkt is dat dit complete eiwitbronnen zijn. Deze bevatten alle essentiële aminozuren.

Zijn diëten met veel eiwitten veilig?
De diëten die vandaag de dag populair zijn bevatten doorgaans weinig koolhydraten en veel eiwitten. Dit zijn diëten zoals het Atkins dieet en het koolhydraatarme dieet. Niet iedereen is ervan overtuigd dat deze diëten veilig zijn voor de gezondheid. Doordat er weinig koolhydraten worden gegeten wordt het aantal vetten vermeerderd om aan het aantal calorieën te komen dat nodig is. Er zijn specialisten die beweren dat een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten kan werken voor actieve sporters en bodybuilders. Men betwijfelt echter of het verstandig is voor andere personen aangezien iedereen al voldoende eiwitten eet. Wellicht heb je iets aan Lifestyle coaching om tot het maximale resultaat te komen!