Met welk dieet val je het meeste af?

Het kiezen van een dieet gaat niet altijd even makkelijk. Vooral nu je zoveel keus hebt dankzij de vele afslankmiddelen, maaltijdvervangers en complete voedingsplannen op de markt. Hoe kies je daaruit een dieet waarmee je het meeste afvalt?

Waarop moet je letten?
Een van de eerste stappen bij het kiezen van een dieet is nagaan hoeveel gewicht je wilt verliezen en binnen hoeveel tijd dit moet gebeuren. Let wel dat je realistische en gezonde gewichtsdoelen op papier zet. Deze cijfers kan je het beste met een diëtist bespreken.

Snel of geleidelijk aan afvallen?
Je kan kiezen tussen snel afslanken of geleidelijk aan de overtollige kilootjes verliezen. Op beide dieetsoorten kan je behoorlijk wat gewicht verliezen; het verschil zit echter in de tempo waarmee je dat gewicht verliest. De snelle opties zijn meestal de zogenaamde crashdiëten, waarbij je in een korte periode heel weinig eet. De resultaten zijn meestal van korte duur, zo een voedingsplan kan je volgen wanneer je snel wilt afslanken voor een speciaal evenement. Een andere optie is geleidelijk aan afvallen met een dieet waar je voldoende mag eten. De resultaten van zulke diëten zijn meestal blijvend, omdat je gezonde voedingskeuzes leert maken. In beide gevallen is het gebruikelijk dat je minder eet. Hoeveel minder wordt per dieet bepaald.

Eet voldoende van de juiste voeding

Je lichaam heeft energie nodig om in leven te blijven. De nodige energie haalt het uit je voeding. Het is daarom belangrijk dat je voldoende van de juiste voeding eet. Op dit moment zijn er verschillende diëten die beloven dat je binnen een mum van tijd heel veel kilootjes kan verliezen. Ze doen dit door het aantal kcal dat je per dag eet drastisch te verminderen. Zulke diëten zijn maar van korte duur, omdat zij je gezondheid kunnen schaden als je te lang zo eet.

Om een halve kilo binnen een week af te vallen moet je 500 kcal minder eten elke dag. Vind je een halve kilo per week aan gewichtsverlies gewoon te weinig, dan moet nog minder gaan eten. Hou in zulke gevallen rekening met het volgende:

  • doe dit voor een korte periode,
  • gebruik voedingssupplementen om toch voldoende van de nodige nutriënten naar binnen te krijgen.
  • verwacht dat je de verloren kilootjes binnenkort weer erbij krijgt.

Het dieet waar je de beste resultaten mee zal boeken, is het dieet dat het beste bij je past. Het moet passen binnen je schema en makkelijk zijn vol te houden. Alleen met een zekere mate van discipline kan je resultaten verwachten op een dieet. Kies bewust en hou je aan de richtlijnen van het dieet en je zal goede resultaten boeken. Het dieet waarmee je het meeste mee afvalt is het dieet dat je volhoudt.