Allerhande Box in korte tijd naar 14% marktaandeel

De maaltijdbox van de Albert Heijn, de Allerhande Box, valt goed in de smaak bij de Nederlandse consument. Uit onderzoek van Retail Intelligence Lab blijkt dat de Allerhande Box in een aantal maanden tijd een marktaandeel van liefst 14% bemachtigd heeft. Daarmee neemt de foodbox van Nederlands grootste supermarkt een tweede plaats in achter HelloFresh. HelloFresh is nog altijd met afstand de grootste maaltijdbox-aanbieder in Nederland. Het Duitse bedrijf heeft een marktaandeel van liefst 70% maar voelt de hete adem van de Allerhande Box.

HelloFresh klant stapt over naar Allerhande Box

Een ontzettend interessante conclusie uit het genoemde onderzoek van Retail Intelligence Lab is namelijk dat veel van de ondervraagde HelloFresh klanten aangeven de Allerhande Box te willen proberen. Maar liefst 45% van de huidige HelloFresh klanten verwacht dat ze het komende jaar ook de Allerhande Box eens gaan proberen. De maaltijdbox-markt lijkt dus een enorme switch-market. Het blijkt voor maaltijdbox-aanbieders bijzonder lastig om klanten te behouden. De concurrentie is immers enorm, en vrijwel alle aanbieders stunten met grote kortingen. Wat te denken van de Allerhande Box kortingscodes en de welbekende vouchers in magazines van HelloFresh. De consument wordt overal, op internet, op straat, in magazines en op TV verleid tot een andere aanbieder met een aantrekkelijke welkomstkorting.

Nederlander bereid om meer te betalen voor AH Box

Een andere opvallende conclusie is dat Nederlandse consumenten bereid zijn om meer te betalen voor de Allerhande Box dan voor de HelloFresh box. In de praktijk is het juist zo dat de Allerhande Box goedkoper is dan de HelloFresh maaltijdbox. Blijkbaar associëren Nederlanders het merk Albert Heijn met kwaliteit en/of versheid, en zijn zij bereid om wat extra’s te betalen. De gehele maaltijdbox-markt lijkt overigens met een probleem te kampen aangezien de Nederlander bereid is om slechts €23.21 te betalen voor een maaltijdbox, terwijl de prijzen in de praktijk toch op €35 to €40 liggen. Consumenten die in het verleden eens een box geprobeerd en ervaren hebben zijn echter bereid om liefst 40% meer te betalen. De eerste kennismaking, en de ervaring van het gemak van de maaltijdbox speelt kennelijk een belangrijke rol in “hoeveel” men bereid is te betalen voor een maaltijdbox.