Hoarding: hoe je voorkomt dat je problematisch boodschappen verzamelt

Er wordt geschat dat circa 7 procent van de Nederlanders een problematische verzamelaar is oftewel een hoarder. Terwijl iedereen de spullen als rijp voor de sloop of prullenbank beoordeeld is er een groep mensen die er maar geen afstand van kan doen. Je hoeft echter geen hoarder te zijn om een grote schoonmaak te beginnen in je huis en je leven. Iedereen kan een frisse start gebruiken om met een schone lei opnieuw te beginnen. Wat denk je van oude producten uit de kelder verwijderen om weer opnieuw te beginnen met verzamelen? Wat je gebruikt heb je niet nodig. Een gemiddelde huishouden in Nederland heeft bijvoorbeeld meer dan twee ongebruikte mobiele telefoons waar niets mee gedaan wordt.

Wat kan weg en wat niet?
Als je iets het hele jaar niet gebruikt hebt dan is de kans groot dat je het dit jaar ook niet nodig hebt. Er zijn uitzonderingen maar als je het lange tijd niet gebruikt hebt dan kan het weg. Boodschappen over de datum? Dan kun je wel begrijpen dat je deze zo snel mogelijk moet weggooien. Er zijn echter ook genoeg spullen waarvan je denkt het ooit nog nodig te hebben. In de werkelijkheid is dit vaak niet zo. Zeg nu zelf, als je kleding twee jaar niet gedragen hebt; ga je het dan ooit nog dragen? Het is meestal niet alleen goed voor een schoner huis maar ook mentaal helpt het als je ongebruikte spullen weg doet. Een schoner huis geeft je rust.

Wat doe je ermee?
Je hoeft je niet druk te maken over wat je met de oude spullen moet doen. Er zijn veel recycling bedrijven die de spullen willen overnemen maar er zijn ook genoeg consumenten die het bij je willen ophalen. Een bericht op een Facebook pagina is meestal al voldoende om in contact te komen met geïnteresseerden. Als je geen reactie krijgt van iemand die het op wil halen dan kan een advertentie op Marktplaats uitkomst bieden. De zoekopdracht “gratis” is niet voor niets al meerdere jaren de populairste zoekopdracht op de website.

Krijg je een vergoeding?
Als je het niet gratis weg wilt doen dan zijn er recycling bedrijven die je er een vergoeding voor willen geven. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op www.oudetelefooninleveren.com. Hoewel het voor veel elektronische producten en gadgets mogelijk is om er een bedrag voor te krijgen geldt dit niet voor elk elektronisch product. Een smartwatch, tablet of mobiele telefoon is bijna in elk geval een vergoeding waard. De onderdelen kunnen hergebruikt worden maar vaker kunnen deze apparaten na een kleine reparatie weer op de markt gebracht worden.